Priznanje

Etiopijski premijer Abij Ahmed dobitnik Nobelove nagrade za mir

Nagradu je dobio za njegove napore u postizanju mira i međunarodne suradnje, a posebno za njegovu odlučnu inicijativu za rješenje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom.
Sci-Tech / Flash | 11. 10. 2019. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Nobelova nagrada za mir 2019.

Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir za 2019. etiopskom premijeru Abiyu Ahmedu Aliju za njegove napore u postizanju mira i međunarodne suradnje, a posebno za njegovu odlučnu inicijativu za rješenje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom.

Nagrada je također namijenjena prepoznavanju svih sudionika koji djeluju za mir i pomirenje u Etiopiji te u regijama istočne i sjeveroistočne Afrike.

Nagrađen je za svoju "odlučnu i presudnu incijativu za rješavanje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom", kaže se u obrazloženju nagrade.

Arhitekt pomirbe s Eritrejom, etiopski premijer Abij Ahmed bio je jedan od favorita za nagradu i po mišljenju stručnjaka. "Abij Ahmed bio bi dobar kandidat jer je njegov mandat imao mirotvorne učinke u zemlji i u regiji", rekao je švedski profesor Peter Wallensteen, stručnjak za međunarodna pitanja.

Među favoritima na kladionicama za nagradu bila je i Greta Thunberg, mlada švedska muza borbe protiv klimatskih promjena. Potkraj rujna dirnula je javnost uputivši oštru kritiku svjetskim čelnicima s UN-ove govornice u New Yorku: "Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i djetinjstvo", kazala je, nakon što je preplovila Atlantik jedrilicom.

Podsjetimo, prošle godine nagrada vrijedna oko 830.000 eura dodijeljena je borcima protiv seksualnog nasilja, kongoanskom ginekologu Denisu Mukwegeu i jezidskoj aktivistici Nadiji Murad.

Kopirati
Drag cursor here to close